"Vääriin faktoihin nojautuva keskustelu vaarantaa työpaikat"

Juho Rissanen

"Vääriin faktoihin nojautuva keskustelu vaarantaa työpaikat"

Vararengasravintolat Oy:n verkkotoimitus haastatteli varatoimitusjohtajaansa ravintola-alan tilanteesta ja Juho Rissanen ilmaisi huolensa:

Mielenkiintoista tästä tilanteesta tekee se, kuinka MaRa – ala nähdään tai näytetään julkisuudessa. Olemme Sosiaali- ja terveysministeriön alainen toimiala, joten ainoa tarkastelukulma ravintola - elinkeinoa kohtaan on se, kuinka vähän haittaa siitä on. Alan sisällä kyllä ymmärretään, ketä vastaan tässä kilpaillaan ja se ei suinkaan ole naapuriravintola. Se on Alko. Nämä menneisyyden dinosaurukset, monopolit, ovat ihme kyllä Suomessa vieläkin voimissaan. Niiden puolesta puhujat korostavat erinomaisen palvelun merkitystä, mikä pitääkin paikkansa. Alkoissa on pääsääntöisesti erittäin hyvä palvelu. Toki niin on muuallakin.

Toinen argumentti on alkoholin kokonaiskulutuksen laskeminen. Kumpikaan perustelu ei kuitenkaan kestä tiukempaa tarkastelua, sillä kuinka kävikään, kun A – olut vapautettiin ruokakauppoihin. Kasvoiko kulutus? Ei kasvanut.

Kummassa on parempi valikoima erikoisoluita, Alkossa vai lähimmässä Citymarketissasi? Mikäli kokonaiskulutuksen laskua tavoitellaan, on huomattavasti järkevämpää kaventaa Alkojen, kuin ravintoloiden aukioloaikoja. Ravintoloissa nimittäin kulutetaan kaikesta alkoholista noin 9% tällä hetkellä ja sekin valvotuissa olosuhteissa paikallisen viranomaisen tarkkailemana.

 

Suomen alkoholipolitiikka

Alkiolainen alkoholipolitiikka saa ravintolat näyttäytymään kaiken pahan alkuna ja juurena, olipa kysymys sitten ongelmakäyttäjistä tai koronasta. Tutkimustieto ei riitä perusteluksi, kun vastassa ovat Suomen suurimmat mahdit, Sosiaali- ja terveysministeriö sekä sen lempilapsi Alko.

Kaupanala sai mukavan porkkanan vuonna 2018 saadessaan myyntiluvan 5,5% lonkeroon ja surullisen kuuluisiin limuviinoihin. Ravintola-alakin sai helpotuksia. Yhteen ääneen asiantuntijat pelkäsivät kuorossa kansalaisten kuolevan maksakirroosiin sekä muihin alkoholista johtuviin ongelmiin. Alkoholiin liittyvien kuolemien arvioitiin lisääntyvän vajaalla parilla sadalla vuodessa. Niin ei tietenkään käynyt, sillä eiväthän kansalaiset noin yksinkertaista karjaa ole.

Huvittavin argumentti vapauttamisen kieltämiselle kuultiin Pekka Puskan suusta, joka hätääntyi kotimaisten viljelijöiden puolesta, vaikka todellinen huoli oli viinien myynnin mahdollinen vapautus päivittäistavarakauppoihin. Tämä nimittäin johtaisi siihen, että kauppojen viinihyllyt olisivat niin laadukkaat, että Alkon olemassaoloa ei enää voitaisi perustella.

 

Entäpäs tämä korona sitten?

Ravintoloiden osuus tartuntojen leviämisestä vaihtelee 1 – 3%:iin. Ravintola-alan henkilökunnassa tartunnat voitaneen laskea yhteensä sormien ja varpaiden avulla. Kansalle kyllä tuputetaan tietoa mahdollisista altistumisista sekä tartunnoista jokaisessa lehdessä, vaikka faktatieto ei tätä tukisikaan. Pyövelin alla on tällä hetkellä noin 140 000 työpaikkaa, ihan oikeasti on. Tuon verran tämä ala meitä Suomalaisia työllistää.

Mikäli olisimme Työ- ja elinkeinoministeriön alainen toimiala, emme edes kävisi tätä keskustelua. Rajoitustoimenpiteitä varmastikin olisi, kuten pitääkin, mutta ei tämänkaltaisia. Ei näin kyseenalaisia. Etenkään, kun ravintoloista saadut tartunnat ovat todellisuudessa hyvin vähäisiä, kuten voitte nähdä yllä olevasta THL:n taulukosta.

”Älä koskaan anna hyvän kriisin mennä hukkaan”, neuvoi Churchill aikanaan. Tämän Suomen valtio ymmärtää varsin hyvin. Joka ikinen kerta, kun julkisuudessa keskustellaan alkoholipolitiikasta, ovat valtion ja Alkon asiantuntijat läsnä ankeine argumentteineen. Holhouspolitiikan retoriikka on kuin Vihan Hedelmistä, mitä pidemmälle keskustelu etenee, sitä tikkuisemmaksi se muodostuu. Keskustelu velloo vain alkoholista johtuvien ongelmien ympärillä, vaikka ravintola-alan osuus niistäkin on häviävän pieni verrattuna Alkoon tai Viron tuontiin. Ravintolat luovat kulttuuria, rikastavat arkea, sekä tuottavat elämyksiä. Eikö tämä ole huomattavasti tavoiteltavampi normaali, jota kohti suunnata?

 

Tapahtuma-ala on vielä tukalammassa tilanteessa kuin ravintolat

Tapahtuma-alan toiminta on loppunut käytännössä kokonaan. Yleisötapahtumien merkitys taudin leviämisen näkökulmasta ei ole suuri, vain muutaman prosentin luokkaa. Heillä, kuten meilläkin on omavalvonnat kunnossa. Siitä huolimatta sitäkin toimialaa rajoitetaan rankalla kädellä. Arvatkaapa, minkä ministeriön alla sekin toimii? Kyllä, Sosiaali- ja terveysministeriön.

On selvää, että kuntavaalien alla hallituksen on näytettävä äänestäjilleen tekevänsä kaikkensa mahdollisen viruksen leviämisen estämiseksi, mutta siitä huolimatta toimenpiteiden tulisi olla aidosti hyödyllisiä. Nyt näyttää siltä, että hyttystä ammutaan haulikolla.

Alkoholipolitiikka sekä koronantilanteen hoitaminen kulkevat käsi kädessä ja tämä on erittäin huolestuttava asia. Me kyllä alalla näemme tuon valheen läpi ja toivomme suuresti, että joku poliitikoista olisi kiinnostunut nostamaan asian pöydälle. Ehkäpä sitten vaalien jälkeen, kuka tietää. Mikäli Alkon monopolin lakkauttamisen ehdottaminen tuntuu poliittiselta itsemurhalta, niin ehdottakaa edes MaRa – alan siirtämistä sille sopivampaan ministeriöön. Olen varma, että seuraavissa eduskuntavaaleissa meiltä ääniä tulee niin työnantaja-, kuin työntekijäpuoleltakin.

 

Juho Rissanen

varatoimitusjohtaja

Vararengasravintolat Oy

Tilaa huikeita ideoita ja sisäpiirin uutisia